Makaron, pożywne dodatki i mam kolację dla całej rodziny. Ta pyszna sałatka doskonale syci
Makaron to świetny dodatek do wielu potraw. Można go podać z sosem, zupą, dodać do zapiekanki czy sałatki. Ta ostatnia dzięki kluskom zyskuje bardzo na pożywności. I nie trzeba sięgać po wyszukane dodatki, by zamienić makaron w pożywną sałatkę. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Jaki makaron wybrać do sałatki?
Do sałatki najlepiej sprawdzi się grubszy makaron. Bez problemu da się go bowiem tak ugotować, by się nie sklejał i by łatwo było go wymieszać z pozostałymi składnikami. Ja zwykle sięgam po makaron świderki, penne lub kokardki. Gotuję je zawsze al dente, czyli tak, by zachowały sprężystość. Takie kluski są nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze. Nasz organizm łatwiej bowiem je trawi, niż te rozgotowane.
Makaron odcedzam i obficie przelewam zimną wodą. Dzięki temu mam pewność, że kluski nie będą się sklejać. W ten sposób przyspieszam też ich stygnięcie.
Jak zrobić pożywną sałatkę makaronową?
Do mojej sycącej sałatki makaronowej dodaję warzywa i dwa pożywne dodatki. Są nimi cienkie plasterki kiełbasy salami oraz pokrojony w kostkę żółty ser. Do tych składników bardzo dobrze pasują: pomidory, fasolka szparagowa, czarne oliwki. Można też dodać pokrojoną paprykę, która zwiększy chrupkość i smakowitość potrawy. Całość mieszam z lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek. Ta potrawa nie obciąża zbytnio żołądka, a smakuje, że palce lizać!
Przepis: Sałatka makaronowa z salami
Pożywna sałatka z makaronu, salami, sera i warzyw
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 395 w każdej porcji
Składniki
- 150 g grubszego makaronu
- 100 g fasolki szparagowej
- 50 g kiełbasy salami w plasterkach
- 150 g sera żółtego w kawałku
- 2 pomidory
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź go, przelej zimną wodą, dokładnie odsącz. Fasolkę umyj, oczyść, pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 5 minut, by pozostała lekko twardawa. Wystudź ją.
- Łączenie składnikówMakaron i fasolkę umieść w salaterce. Dodaj paski salami, pokrojony w kostkę ser i pomidory oraz odsączone oliwki. Oliwę wymieszaj z octem, sosem polej sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku. Oprósz ją parmezanem.
Jak przechowywać sałatkę makaronową?
Sałatka makaronowa dość dobrze nadaje się do przechowywania. Należy ją tylko przełożyć do pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywnością, zamknąć go i wstawić do lodówki. Taką sałatkę najlepiej jest spożyć w ciągu 1-2 dni. Po tym czasie sporo straci na smaku i aromacie. Najgorzej odbije się to na pomidorach, więc można je dodać do sałatki dopiero przed podaniem.